Masaže

Masaža je jedan od najstarijih oblika liječenja. Postoji od kada postoji i čovjek. Vrlo vjerojatno se već odavno upotrebljavala u liječenju, osobito kod raznih afekcija lokomotornog sustava. Podaci o masaži kao o sredstvu liječenja prvi put se pojavljuju otprilike 3000. godine pr.Kr. ,a provodila se u starih naroda Azije – Kineza i Indusa.

Riječ masaža dolazi od latinske riječi „massare“ što znači gnječiti ili od arapske riječi „ mas“ što znači pritiskati. Početkom 19.st. Šveđanin Per Henrik Ling razvio je ono što danas poznajemo kao švedsku masažu.

Masaža je prvi put uvedena na sveučilište kao dio nastavnog plana u Stockholmu 1813. Godine i od tada su sveučilišta nicala diljem Europe. Na istoku se masaža više cijenila nego na zapadu gdje se kao rezultat znanstvene revolucije promatra kao tehnika koju provode samo školovane i educirane osobe.

Ranije teorije su tvrdile da masaža ima samo mehaničko djelovanje. Danas je poznato da se tijekom masaže stimuliraju receptori u koži ( eksteroceptori), tetivama, mišićima i zglobovima ( proprioceptori) u kojima se stvaraju impulsi koji aferentnim putovima putuju prema CNS-u. Tamo se oni prerađuju i vraćaju eferentnim putovima prema periferiji i izazivaju :

  • Opće djelovanje : aktivna hiperemija, ubrzanje cirkulacije, analgezija, ubrzanje staničnog metabolizma, opća relaksacija i ugoda
  • Refleksno djeluje na živčani sustav, cirkulaciju, sekreciju žlijezda, poprečno-prugastu muskulaturu, lokomociju i unutrašnje organe
  • Lokalno djelovanje se očituje u mehaničkom čišćenju površinskog sloja kože, povišenju temperature za 2-3°C, poboljšanje enzimskih i biomehaničkih reakcija u smislu bolje prokrvljenosti, brže izmjene tvari i regeneracije. Zbog pojačane hiperemije koža dobiva izgled elastičnosti, zategnutosti i ružičaste je boje

Masaža je smirujuća ako joj je cilj smanjiti tonus muskulature ( patološka stanja), primjenjuje se slabiji pritisak i sporiji tempo; ili podražavajuća ako joj je cilj stimulacija mišića, kod hipotonusa gdje se primjenjuje brži tempo i jači pritisak.

Masaža je holistička tehnika tj. postupa s pojedincem kao cjelinom, a ne odnosi se samo na tjelesno stanje.  Masaža oslobađa od stresa i tjeskobe i pomaže klijentu da osvijesti svoje tijelo kao cjelinu i pokuša ga integrirati.

Relaksacijska Masaža

Relaksacijska masaža je blaga, nježna masaža koja ima svoju ritmičnost pokreta kojim potiče opće opuštanje, oslobađa mišićnu napetost,
te poboljšava cirkulaciju.

Masaža pomaže smanjiti stres povećanjem temperature mekih tkiva, potiče lučenje dobrih ( serotonin ("hormon sreće"), endorfin (analgetičko i anksiolitičko djelovanje)) hormona i smanjuje hormon stresa (kortizol).
Relaksacijska Masaža pomaže mišićima da se opuste i potiču osjećaje smirenosti, prisutnosti u trenutku (mindfulness) i sreće.

Relaksacijska masaža će potaknuti opuštanje i poboljšati Vaše raspoloženje.
Odlazak u krevet s opuštenim i relaksiranim mišićima potiče mirniji san, a ujutro ćete se osjećati manje umorno!

Stimulacija limfnih čvorova relaksacijskom masažom ponovno puni baterije prirodnom obrambenom sustavu (imunitet) tijela.

Dan za opuštanje u Masaža Centru je izvrstan način za opuštanje i regulaciju stresa.
Klijenti će zasigurno primijetiti da se osjećaju opušteno i olakšano danima, pa čak i tjednima nakon tretmana.

Švedska Masaža

U Švedskoj je "švedska masaža" jednostavno poznata kao "klasična masaža".
A upravo je to ono što jest - klasični tretman koji predstavlja zapadni standard za masažu.
Pet glavnih tehnika koje se koriste u švedskoj masaži - glađenje, trljanje, gnječenje, lupkanje i vibracije.

Za što je švedska masaža dobra?
Različite tehnike švedske masaže dizajnirane su kako bi poboljšale vašu cirkulaciju, umirile mišiće i učinile da se osjećate opuštenije.

U Švedskoj masaži se koristi lakši pritisak na dijelove koji su osjetljiviji (tetive, kosti, ligamenti, limfni čvorovi),
a jači pritisak tamo gdje je mišić voluminozniji. Ovakva prilagodba pritiska čini ju idealnom masažom za opuštanje.

Osim blagodati smirivanja, Švedska masaža smatra se dobrom i za:

* ublažavanje simptoma mišićnog zamora odvodnjom toksina i ubrzanjem rada limfe
* Poboljšava se cirkulacija povećanjem protoka kisika u krvi
* Pomaže da ligamenti i tetive ostanu podatni
* Smanjuje emocionalni i fizički stres

Švedska masaža temelji se na zapadnjačkim konceptima anatomije i fiziologije,
za razliku od energetskog rada koji je češći kod masaža azijskog porijekla.

Akupresurna Masaža Kralježnice

Temelji se na učenjima tradicionalne kineske medicine i suvremenih manualnih terapija. Osmišljena da poput noćnog odmora regenerira tijelo i smiri um. Odmah budi energiju i tijelu vraća polet.
Jedinstvena metoda regeneracije tijela i postizanja unutarnjeg mira. Svi zahvati opuštanja i akupresure vrše se preko odjeće i preko plahte, na udobnom masažnom stolu.

Tretman sadrži ugodno zagrijavanje muskulature, duboku masažu velike skupine mišića i akupresuru pritiskom prstiju na točke energetskih tokova.
Nizom zahvata prate se linije energetskog toka koji prolazi uz kralježnicu i linije koje se nastavljaju u ostale dijelove tijela. Neinvazivnim opuštanjem muskulature vezane uz kralježnicu indirektno se oslobađaju dislocirani kralješci i pritisci na živce koji izlaze iz leđne moždine, a koji inerviraju sve unutarnje organe i sustave.

Otvaraju se zadržani energetski tokovi , potiču fiziološki procesi regeneracije te se terapijski djeluje na ukočenost i bolove vezane uz probleme s kralježnicom ( često su uzrok prevelika opterećenja organizma predugim sjedenjem, stajanjem ili izlaganjem tijela prejakim naporima).

Tijelo se oslobađa napetosti, smiruju se um i emocije. Potiču se detoksikacija, izmjena tvari i jačanje mišića kralježnice čime se tijelo vraća u prirodno stanje balansa.

Trigger Point Masaža

Trigger point masaža je usmjerena na tretman triger točki ( okidač ) koje podrazumijevaju osjetljivo mjesto u mišiću, tetivi, ligamentima, koži i zglobovima.
Karakterizira ih lokalna i iradijacijska bol na pritisak, ovisno o vrsti. Aktivna triger točka izaziva lokalnu ili udaljenu bol, a latentna samo lokalnu ako je u stanju mirovanja.
Iradijacijska bol je karakteristična za svaku pojedinu točku što znači da pritisak na neku točku može izazvati udaljenu bol po obrascu dotične točke.
Tako za osjećaj srčanog infarkta može biti odgovorna točka prsnoga mišića, za bol u leđima točka iza leđa ili abdomena. Triger točke iz abdomena mogu biti uzroci mučnina, gubitka apetita, poremećaja probave kao i bolova i grčeva kod beba, one iz vratnih mišića mogu uzrokovati tikove na licu i oko očiju, triger točka oko čeljusti može stvarati osjećaj zubobolje.
Obično su veličine graška. Nije ih uvijek lako pronaći. Mogu biti posljedica akutnog (sport) ili kroničnog preopterećenja mišića, anatomskih anomalija , psiholoških faktora ( stres, strah ), kroničnih infekcija, poremećaja metabolizma ( nedostatak vitamina C i B6)

Akutne triger točke mogu uzrokovati glavobolje, vrtoglavice, mučnine, bolove u sinusima i donjoj čeljusti, lokalne i udaljene boli u vratu, raznim dijelovima ekstremiteta, prsištu i trbuhu, kralježnici i leđnoj muskulaturi, mogu biti uzrok problema u području genitalija, a neliječenjem mogu nastati asimetrije lokomotornog sustava i njene još veće posljedice, kao i poremećaj koordinacije i ravnoteže.

Triger točke ponekad uslijed pritiska na živac koji prolazi u blizini mogu uzrokovati i jače bolove i trnce kao što je to slučaj kod piriformis sindroma. U ovom slučaju je klinička slika slična lumboishialgiji.
Dubinska masaža daje najbolje rezultate direktnim opuštanjem napetog tkiva i kratkotrajni pritisak čime se smanjuje bolnost i napetost triger točke, poboljšava krvotok i proces metabolizma.

Aroma Masaža

Aromaterapija masaža je masažni tretman pomoću masažnog ulja ili losiona koji sadrži esencijalna ulja (visoko koncentrirana biljna ulja).
Tijekom masaže aromaterapijom udišete te molekule esencijalnog ulja i apsorbirate ih kroz kožu.

Koje su prednosti aromaterapijske masaže?
Ispod su neke od općih prednosti masaže koja uključuje aromaterapiju:
Smanjenje stresa
Sredstvo za ublažavanje tjeskobe
Povećana smirenost i opuštenost.
Smanjenje napetosti mišića.
Ublažavanje boli
Smanjenje simptoma depresije

Aromaterapija je holistički ljekoviti tretman koji koristi prirodne biljne ekstrakte za promicanje zdravlja i dobrobiti.
Ponekad se naziva terapijom esencijalnim uljem.
Aromaterapija koristi aromatična esencijalna ulja ljekovitih učinaka za poboljšanje zdravlja tijela, uma i duha.
Povećava i fizičko i emocionalno zdravlje.

Jedan od načina da povećate efikasnost tretmana
je povećavanje unosa vode nakon završetka masaže. Pomaže u uklanjanju otpadnih produkata i općenito izmjenu tvari. Rad limfe nakon tretmana
je pojačan stoga je savjet od hidrataciji neizbježan kako bi se ostvario potpuni efekt tretmana.

Efekt samog tretmana usmjeren je i na djelovanje pojedinog ulja. Svaka grupacija ulja nosi svoje benefite. Sukladno cilju će se primijeniti
i posebna vrsta ulja.

Sportska Masaža

Sportska masaža namijenjena je posebice sportašima koji izdržavaju velike volumene opterećenja tijekom svojih trenažnih procesa.
Kao jedna od pomoćnih metoda regeneracije tijela koristi se sportska masaža. Ovisno o volumenu obavljenog rada te cilju koji se želi postići
primjenjuje se sportska masaža sa svim svojim sastavnim elementima, a opet prilagođena pojedincu.
Srednje jak pritisak dužeg "zaveslaja"
najčešće je korišten poslije treninga ili utakmice kako bi potakao brži oporavak s umanjenim popratnim
simptomima (upala mišića, "teške noge", nedostatak "svježine" generalno u tijelu,
mentalna ne fokusiranost i mnogi drugi)

Učestalost same masaže ovisi o mikro i makrociklusu pojedinca odnosno njegovog trenažnog procesa,
te o utakmicama ili natjecanjima tijekom kalendarske godine.
Potrebno je pomno tempirati kada, ali i kako primijeniti sportsku masažu.

Sportska Masaža blagotvorno djeluje na mišiće, ai više od toga.

Mišići možda imaju najviše benefita od masaže, ali većina ljudi svjedoči i o osjećaju čiste opuštenosti,
smanjene tjeskobe, povećane pažljivosti i poboljšanog raspoloženja nakon masaže.

Sportaši mogu naći prednost u ovakvom tretmanu i što se tiče psihološkim benefita, čineći masažu dvostrukim tretmanom; terapija uma i tijela.
To može biti velika razlika i prednost u konačnici na vrhunskoj razini.

Različita istraživanja ukazuju da sportska masaža utječe na:

Smanjenje otkucaja srca.
Snižava krvni tlak.
Smanjuje vrijeme oporavka nakon ozljede.
Rehabilitira ozljedu.
Smanjuje tjeskobu.
Poboljšava raspoloženje.
Povećava protok krvi u tijelu, donoseći kisik i hranjive tvari
Ublažava bolove i napetost u mišićima.
Poboljšava zarastanje vezivnog tkiva, što utječe na elastičnost mišića.
Stabilizira razinu kortizola (hormona stresa, sličnog adrenalinu).
Poboljšava fleksibilnost mišića, što smanjuje i sprječava ozljede.

U prilog idu i istraživanja koja ukazuju na bolju kvalitetu sna nakon masaže.

Rain Drop i Vita Flex Masaža

Na osnovu tradicije američkih Indijanaca koji su orlovim perima nanosili biljne ekstrakte i iscjeljivali teže probleme Garry Young je postavio temelj za tehniku prilagođenu zapadnjačkom načinu djelovanja i potrebama romantičnog naziva „ Raindrop tehnika“, što znači tehnika kišnih kapi.

Zbog svoje iznimne jednostavnosti primjene i efikasnosti proširila se SAD-om. Primjenjuju se eterična ulja vrhunske kvalitete, a rezultati na tjelesnoj, emotivnoj i energetskoj razini su zadivljujući.

To je holistička metoda koja dovodi u ravnotežu fizičko i mentalno zdravlje, pomaže tijelu da ispravi nepravilnosti kralježnice, snažno podržava imuni sistem organizma i jača ga. Tehnika objedinjuje aromaterapiju s masažom i refleksologijom.

UMJETNOST URAVNOTEŽENJA
Eterična ulja bila su korištena u antičko doba da bi se uzdigao duh i pojačala tjelesna energija. Ritual nanošenja ulja bio je prakticiran s najčišćim namjerama u nadi da će donijeti užitak i olakšanje – onome koji prima kao i onome koji daje.
Raindrop tehniku, nježnu metodu masaže kapanjem eteričnih ulja na kralježnicu i leđa, prilagodio je modernom terapeutu dr. Gary Young, crpeći inspiraciju iz tradicije Lakota Indijanaca. Medicinski vrač iz plemena Lakota Wallace Black Elk ispričao je Gary-u priču kako je pleme Lakota Indijanaca migriralo u Kanadu svako proljeće. Ondje bi uživali u ljepoti iscjeljujućeg djelovanja aurore borealis, polarne svjetlosti.
Podigli bi svoje ruke u zrak, poput antena, i crpili energiju iz plešuće svjetlosti. Vizualizirali bi udisanje mistične svjetlosti i usmjerili je uz kralježnicu. Vjerovali su da ta očaravajuća svjetlost ima moć podići razinu njihove energije i učiniti ih zdravima.
U 1800-ima, kada je završena granica između Kanade i Amerike, Lakota Indijanci više nisu mogli putovati sjeverno da bi uživali u energizirajućim efektima polarne svjetlosti. U zamjenu za su za podizanje energije koristili pera, trljajući ih lagano uz kralježnicu.

Nekoliko godina poslije susreta sa Wallace-om Black Elk, Gary je proučavao blagodatne učinke eteričnih ulja terapeutske čistoće na malformacije kralježnice i druge tjelesne teškoće. U to doba bio je inspiriran korištenjem „četkajuće“ tehnike, slično tehnici Lakota Indijanaca, u nanošenju eteričnih ulja. Rezultat svega je danas vrlo poznata Raindrop tehnika koje je pomogla mnogima.

Raindrop Tehnika često se koristi u kombinaciji s tehnikom masaže nogu Vita Flex. Ove dvije tehnike su vrlo različite od tradicionalne refleksologije i masaže leđa po tome što se kod njih ne upotrebljava jaki pritisak, guranje ili bilo koja forma manipulacije kralježnice. Nježno djelovanje ulja je ono što donosi zapanjujuće rezultate.

Raindrop tehnika je način upotrebe Vita Flexa, refleksologije, tehnika masaže i eteričnih ulja primjenjivih na različitim dijelovima tijela u svrhu strukturalnog i energetskog povezivanja. Osmišljena je da svojom opuštajućom i blagom primjenom tijelu pruži uravnoteženost. Bez upotrebe čvrstog pritiska ili pokušaja da se tijelo natjera na promjenu, što nikada ne bi trebalo raditi, pomaže uskladiti tjelesne energetske centre i osloboditi ih blokada.

TEHNIKA VITA FLEX
Vita Flex znači „vitalnost putem refleksa“. U Vita Flex tehnici ulja se stavljaju na spojne točke tijela. Iscjeljujuća energija se oslobađa putem električnih impulsa koji nastaju kontaktom vrhova prstiju terapeuta i refleksnih točaka. To potiče električni naboj koji slijedi putove živčanog sustava do mjesta na kojem postoji prekid u električnom krugu koji se izravno odnosi na energetsku blokadu prouzročenu toksinima, oštećenim tkivom ili manjkom kisika.
Ovaj refleksni sustav kontrole obuhvaća cijelo tijelo i um uzrokujući razne vrste napetosti, začepljenja i neuravnoteženosti . Vjeruje se da ova tehnika potječe iz Tibeta od prije mnogo tisućljeća, puno prije nego što je akupunktura uopće otkrivena.
Pomoću Vita Flex tehnike oslabljena ili ozlijeđena mjesta bivaju ispravljena na električnim refleksnim točkama što sprječava daljnje ozljede i rezultira manjim stresom, a što dozvoljava brže i učinkovitije iscjeljivanje.

Cupping Masaža

Cupping terapija je još jedna tehnika koja vuče korijenje iz Kine, točnije tradicionalne kineske medicine, a rezultati ovog poprilično jednostavnog tretmana su impresivni. Kroz povlačenje i opuštanje mekog tkiva putem čaša : opuštaju se napeti mišići, učvršćuje se koža, izvlače se toksini iz tijela i poboljšava se cirkulacija krvi.

Tradicionalni cupping radio se uz pomoć životinjskih rogova, zatim su rogove zamijenile „čašice“ od bambusa, a danas koristimo staklene ili silikonske čaše koje mogu biti različitih oblika i veličina. Dva su načina na koji se koriste čaše. Tradicionalni način ; pri kojem se zagrijane čaše postavljaju na tijelo osobe i ostavljaju se neko vrijeme (5 – 15 min), te masaža čašama.

Leđa su odlična za masažu čašama jer se radi o velikoj površini koja maseru pruža slobodu pokreta. Pokreti mogu biti široki i dugački. Takvi pokreti pomažu da se tijelo riješi suvišne tekućine i izbaci toksine, a maser može koristiti kružne i stimulirajuće pokrete na zakočenim mišićima i napetim dijelovima.
Površina leđa će poprimiti crvenkastu boju jer se masažom čašama te ponavljajućim pokretima, učinkovito pokreće cirkulacija. To nije ništa zabrinjavajuće jer ti tragovi nestaju nakon nekog vremena.
Za područje leđa posebno su pogodne veće čaše koje pružaju mogućnost jakog vakuuma, čime se omogućuje duboka masaža od koje osoba neće osjetiti nelagodu ili bol.
Osim na leđima i vratu, cupping terapiju možemo koristiti i kod problema s celulitom, na nogama i bedrima. Pokazala se odličnom metodom za preoblikovanje tijela, a u posljednje vrijeme učestalo se koristi za masažu lica, vrata i dekoltea, jer čaše potiču cirkulaciju i poboljšavaju tonus mišića, dajući fantastičan lifting efekt.
Tretman se može ponavljati kontinuirano 7 dana nakon čega je potrebno pričekati 4-5 dana da tijelo odradi svoje procese, zatim je moguće ponoviti proces.

Kombinirana Masaža

Kombinirana masaža je poseban tretman koji uključuje akupresurnu masažu kralježnice, klasičnu masažu, cupping masažu te aroma masažu.
Sve navedene tehnike primijenjene u jednom tretmanu s različitom zastupljenošću jedinstven je doživljaj za svaku osobu.
Slobodno možemo reći kako je to kraljevski tretman među masažama.

Anticelulitna Masaža

Što je celulit?

Celulit je posljedica poremećene mikro cirkulacije i protoka limfe koji nastaje uslijed strukturnih promjena u potkožnom masnom sloju.
Te potkožne masne lezije rezultiraju zadržavanjem tekućine, ožiljcima u gnojnim tkivima,
što rezultira stvaranjem toksina i masnih naslaga koje izgledaju kao "narančina kora".

Što uzrokuje celulit?

Nepravilna prehrana - konzumacija šećera, alkohola, slatke, masne, začinjene hrane, pušenje.
Lijen stil života - statički rad s malo tjelesne aktivnosti.
Nasljeđivanje - postoji velika vjerojatnost da će te, ako je vaša majka imala celulit,
vjerojatno i Vi imati.
Hormoni - trudnoća, menopauza, kada proizvodnja hormona estrogena dolazi do poremećaja.
Stres

Najefikasniji anticelulitni tretman je anticelulitna masaža.

Da bi anticelulitna masaža bila učinkovita i da bi se vidjeli dugoročni rezultati, najbolje je kombinirati ovaj ciklus masaže
sa zdravom prehranom i fizičkom aktivnošću. Želja da se riješite "narančine kore",
trebala bi biti dugoročan cilj u vašem životu, jer napuštanje zdrave prehrane ili područja aktivnog kretanja dobra su šansa
da se celulit vrati opet. Želja za lijepim, čvrstim, zdravim tijelom mora postati dio životnog stila, tada nove navike
zdrave prehrane i kretanja više neće biti poput opterećenja ili patnje, dok će celulit biti stvar prošlosti.

Anticelulitna masaža jedan je od najučinkovitijih načina borbe protiv celulita, odnosno
za rješavanje problematičnih područja (bedara, stražnjice, trbuha) u sloju potkožnog masnog tkiva.
Kao i svaka masaža, masaža protiv celulita ima posebne, određene pokrete koji se primjenjuju tijekom
ovog postupka. Ova masaža koristi duboke, ritmičke akcije koje pomažu u aktiviranju cirkulacije krvi, otklanjanju
toksina, opskrbljuje stanice svježim kisikom i potrebnim hranjivim tvarima.
Aktivirana limfna drenaža i cirkulacija pomažu boljem protoku tekućina u tijelu.

Prednosti anticelulitne masaže:

Jača imunološki sustav
Usporava procese starenja
Otklanja toksine iz tijela
Deblja i čvršća koža
Ubrzava metabolizam

U kombinaciji s masažom čašicama anticelulitni tretman dobiva još jedno dimenziju više,
te su sami efekti tretmana učinkovitiji.